Lassan a végéhez közeledik a paradicsomszezon. Ha már több tucat paradicsomlevet főztünk be az idén, de még mindig gyönyörű példányok piroslanak a kertünkben, nem kell kétségbeesnünk. Létezik még másféle eltevési módszer is. Próbáljuk ki, és tegyünk el minél több ízletes paradicsomot télire!

1. SZÁRÍTOTT PARADICSOM

Mossuk meg a paradicsomokat, töröljük meg, és vágjuk hosszában ketté. Egy kanál segítségével vájjuk ki a magjait. Sózzuk meg őket, és fejjel lefelé tegyük egy tepsibe, majd állítsuk a sütőt alacsony fokozatra, és tegyük be a paradicsomokat. Alájuk tegyünk sütőpapírt, és a sorokat egymástól válasszuk el egy-egy csík alufóliával. Süssük 4-6 órán keresztül, de vigyázzunk, hogy ne égjenek meg. Hagyjuk kihűlni, majd tegyük befőttesüvegbe, és töltsük fel olívaolajjal. Hűtőben tárolva két hónapig is eláll.

2. FAGYASZTOTT PARADICSOM

Hámozzuk meg a paradicsomokat, vágjuk négybe. Tegyük légmentesen záródó zacskóba, és tároljuk a fagyasztóban.

3. PARADICSOM DZSEM

2 kg paradicsomhoz, 2 kg cukor és 2 citrom szükséges. Mossuk meg a paradicsomot, és vágjuk be X-alakba, majd dobjuk pár másodpercre fövő vízbe, ezután szedjük le a héjukat. A húsos részt vágjuk négybe, adjuk hozzá a citromok levét, és a félbe vágott citromokat. Adjunk hozzá egy csésze cukrot, és kezdjük el kis lángon főzni. Tíz perc múlva ismét adjuk hozzá egy újabb csésze cukrot, majd turmixoljuk össze. Ezután szép lassan, folytonos kavargatás mellett hozzáadhatjuk a többi cukrot is. Amikor kezd sűrűsödni, vegyük ki a citromokat, majd töltsük üvegekbe a masszát. A lezárt üvegeket tegyük tíz percre meleg vizes dunsztba.

4. EGYBEN ELTETT PARADICSOMOK

A megmosott, és meghámozott paradicsomokat, félbe vágva zárjuk befőttes üvegbe, fedjük jól le, majd helyezzük egy sütőpapírral kibélelt tepsire, és tegyük be a sütőbe 75 percre. Ezután vegyük ki, borítsuk le az üvegeket egy nedves törölközővel, várjunk meg, míg kihűlnek. Amíg kihűlnek az üvegek, ha jól dolgoztunk, a tetejük fog egyet pattanni. De van hozzá egy másik receptünk is, amelyről ITT ÍRTUNK, és amellyel akár szilveszterig is eltartható a paradicsom.

5. PARADICSOM CHIPSZ

Hogy elkészítsük ezt a mennyei csemegét, szükségünk lesz szárítóra. Vágjuk kb. 1 cm-es darabokra a meghámozott paradicsomszeleteket, szórjuk meg tengeri sóval, és szárított bazsalikommal. Tegyük be a szárítóba, és a zöldségeknek előírt hőmérsékleten szárítsuk 8-12 órán keresztül. Utána ropogtassuk, akárcsak a chipszet.

twice.hu


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!