Ha tetszik, ha nem, április vége fele a természet vérszívói is felébrednek és elindulnak "zsákmányszerző" útjukra. A kullancsoktól óvakodnia kell minden kirándulónak, így meg kell tenni a lehető legtöbbet, hogy elkerüljük a találkozást a túrák során.

A kullancs 2,5-14 mm közötti nagyságú vérszívó, amely több betegséget is hordoz, így a szúnyogok után ők a második olyan paraziták, amelyek a legtöbb fertőzést terjesztik világszerte.

A kullancs csípése annyira enyhe, hogy sokszor érezni sem lehet, és gyakran semmilyen tünetet sem vált ki. Ha valaki allergiás a csípésre, akkor a csípés nyoma megdagad, égni kezd, és akár légzési nehézségek is kialakulnak.

MI A TEENDŐ KULLANCSCSÍPÉS ESETÉN?

Több tévhit is elterjedt, hogy mit kell tenni kullancscsípés esetén. Lássuk!

1. Nem igaz, hogy a védőoltás megvéd a Lyme-kórtól, az csak a súlyos agyvelő- és agyhártya gyulladástól véd meg, amely azért ritkán fordul elő.

2. Az sem igaz, hogy a Lyme-kór nem gyógyítható, hiszen ha időben felfedezik, akkor antibiotikumos kezeléssel orvosolható a betegség. Viszont itt is fontos, hogy milyen stádiumban fedezik fel a betegséget, minél előrehaladottabb, annál nehezebb lesz kigyógyítani a beteget belőle.

3. Az orvosok szerint nem szabad semmiféle krémmel, zsírral, üzemanyaggal bekenni a kullancsot, de ha mégis valaki ezt megteszi, akkor növeli a fertőzésveszélyt.

4. Nem jó, ha hirtelen kihúzzuk a kullancsot, mert ilyenkor visszaöklendezheti a vért a testbe, ezzel pedig a kórokozókat is testünkbe juttathatja. Érdemes egy csipesszel óvatosan megfogni, várni fél percet, míg a parazita maga engedi el a bőrt.

5. Tévhit az is, hogy ha kiszedtük a kullancsot, akkor többé nem kell törődni vele. A csípés helyét még napokig figyelni kell, és ha bepirosodik, vagy megduzzad a bőr, orvoshoz kell fordulni.

VÉDEKEZÉS

A gyógyszertárakban kaphatók különböző kullancsriasztó készítmények, ha magas fűben járkálunk, kirándulunk, akkor a zokniba érdemes betűrni a nadrágszárát, hogy a vérszívó ne tudjon eljutni a bőrig. Célszerű illóolajokkal bekenni a bőrünket, a kullancs kifejezetten utálja a geránium olajat.

A kullancscsípés helyét teafa illóolajjal fertőtleníthetjük.

twice.hu


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!