Így ül­tesd az epret, cso­dás szü­ret vár rád ha­ma­ro­san

Ideje el­ül­tetni az epret, ha a saját ter­mé­se­det sze­ret­néd enni. De ho­gyan fogj hozzá? Hova és mikor ke­rül­jön a pa­lánta? Mi­lyen ta­lajt sze­ret, mit kell ten­ned, hogy bő­sé­ges ter­mést hoz­zon? Min­den kér­dé­sedre vá­laszt adunk!

Az eper nagyon egészséges: több C-vitamint van benne, mint a citromban vagy a narancsban, de tartalmaz bőségesen A-, E-, K-vitamint is. Kálium és vasszintje pedig fontos a vérképzésben és a vérnyomás szabályozásában. Meg az se mellékes, hogy eszméletlenül finom sütiket, fagyikat, lekvárokat készíthetsz belőle. Azonban sokszor horror, hogy mennyibe kerül: tavaly az ezer forintot is meghaladta egy kiló ára, így ha esetleg azon törnéd a fejed, hogyan tudnál otthon termeszteni, megmutatjuk, hogyan érdemes hozzákezdened.

1. Milyen palántát vegyél?

Választhatsz egyszertermő vagy folytontermő palántát: előbbi késő tavasztól kora nyárig ajándékoz meg bőséges terméssel, utóbbi egyszerre keveset ad, de azt tavasztól őszig, és összességében nagyon sok gyümölcsöt szüretelhetsz.

2. Kert, balkonláda, műanyag hordó, avagy hova ültesd?

Ezek közül bármelyikbe lehet, sőt: ha nincs kerted, akár a balkonra is ültethetsz cserépben, kaspóban. Ha cserépbe vagy ládába ülteted, arra kell figyelned, hogy tápanyagban gazdag virágföldbe kerüljön. És ez még nem elég: a virágföld nagyjából két hónapra elegendő tápanyagot tartalmaz, utána tápoldatoznod kell a növénykéket. És ezzel azt is elárultuk, hogy az epernek nagy a tápanyagigénye, ha a kertbe ülteted, erre akkor is figyelned kell.

3. Amilyen finom, olyan kényes: nagyon nem mindegy, hova ülteted!

A trágyázott, tápanyagban gazdag föld mellett a bőséges terméshez elengedhetetlen a nedves talaj, és a folyamatos napfény. Száraz időszakban rendszeresen öntöznöd kell a növényeidet, de arra ügyelj, hogy csak a tövére kerüljön víz, mert a gyümölcs és a levél egyaránt hajlamos a gombás megbetegedésekre, ha túl sok vizet kap. Nagyon fontos, hogy ne ültesd olyan helyre, ahol az elmúlt három évben paprikát, krumplit, paradicsomot, padlizsánt vagy málnát termesztettél, mert ezek a növények hordozhatnak az eperre veszélyes gombákat, amikkel fertőzött lehet a helyükön a talaj.

4. És az sem mindegy neki, hogy mikor ülteted

Az ültetéssel várd meg, míg a talaj átmelegszik - ez május eleje szokott lenni.

5. A jó termés titka a gondosan előkészített hely

Ha nem tápanyagban gazdag a talaj, ültetés előtt néhány héttel forgass az eper leendő helyébe érett komposztot vagy istállótrágyát. Ha nem akarsz sokat gazolni, érdemes letakarni a talajt: ezt megteheted szalmával, talajtakaró fóliával vagy agrotextillel. Ha fóliával takarsz, a palántáknak lyukat kell vágnod rajta. Előnye a gyomok távoltartása mellett, hogy sokkal lassabban szárad ki a talaj, és ha egy alapos esőzés eláztatja a kertedet, nem lesznek sárosak az epreid.

6. Ha boldog növényeket akarsz, így ültesd el a palántákat!

Az epreket 30-40 centis távolságra érdemes ültetni, mert nagyon gyorsan fejlődnek a növények, kell nekik a hely. A palántákat ne ültesd túl mélyre; az ideális, ha pont olyan mélységet választasz, ahogyan a cserépben voltak. Miközben előkészíted az ágyásokat, áztasd a növénykék gyökereit vízbe. Sorokba ültesd majd őket, amik között 120 centit hagyj.

7. Így neveld az epredet!

Az epernek sok vízre van szüksége, de soha nem szabad a leveleket és a gyümölcsöket öntözni; mindig csak a tövére kerüljön a víz. Fontos, hogy az elhalt levélkéket rendszeresen távolítsd el, és az indákat is ritkítsd: egy-egy növény tövén elég, ha kettőt hagysz meg.

8. Megnőttek a növénykék, elárasztott mindent az eper - a szüretelés rejtelmei

Az eperről fontos tudnod, hogy nem utóérő, vagyis nem fog bepirosodni leszedés után, mint a paradicsom: ezért csak azokat a szemeket szedd le, amik minden oldalukon szép pirosak.Fontos, hogy ne korán reggel szüretelj, mert akkor még nedvesek a növények. Mindig a zöld kocsánnyal együtt szedd le őket, és vigyázz, hogy ne nyomd össze a szemeket! Az eper fagyasztható, így ha nem akarod rögtön feldolgozni a bőséges termést (vagy megenni), fagyasztásálló zacskóban, feldolgozás után hónapokig eláll a mélyhűtőben.

1: Rigók és egyéb szárnyasok is szeretik

Nem is hinnéd, micsoda pusztítást képesek végezni az énekesmadarak a kertedben: akár az egész termésedet megehetik, hiszen számukra az eperágyásaid bőséges éléskamrák, így csapatostul fognak rájárni. Ha észreveszed, hogy dézsmálják a termésed, szerezz be hálót, amit az ágyások fölé kifeszítve védekezhetsz a madarak ellen.

ripost

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!