Térképen mutatjuk, hol eshet több centi hó hétvégén!

Kelet felől érkező hideg, száraz levegő hozza vissza a telet. Visszatér a fagyos időjárás, szombaton többfelé havazhat.

Az elmúlt időszakban nagy mennyiségű hideg levegő halmozódot fel a Kelet-európai-síkság felett. Ennek hatására egy nagy kiterjedésű anticiklon jött létre, melynek déli peremén hétvégén hozzánk is megérkezik a kontinentális eredetű hideg levegő. A hidegbetörés mértékét azonban a Kárpátok hegykoszorúja jelentősen enyhíteni, késleltetni fogja, de végül a hideg levegő megtalálja a réseket ezen a "pajzson" és eljut a medence belsejébe is, miközben jellegzetes helyi szeleket alakít ki.

Hirdetés

A Kárpát-medencét körülölelő fagyos levegő és annak jellegzetes betörési pontjai. Forrás: Szlovák Hidrometeorológiai Intézet

Szombaton ezek a jellegzetes szélviszonyok fogják meghatározni időjárásunkat. Időjárási front nem lesz a térségünkben, ennek ellenére a medence belsejében találkozó szelek által létrehozott, úgynevezett összeáramlási zónák mentén többfelé számíthatunk csapadékra. Ez a csapadék havas eső, havazás formájában hullhat le. A Békéscsaba-Sopron tengely széles sávjában akár

2-4 centiméter vastagságú hóréteg

is kialakulhat. Az északi, északkeleti országrészben kell szeles időre készülni, mely kifújja az itt felhalmozódott nedvességet, így napközben egyre inkább felszakadozik a felhőzet, kisüt a nap. A délutáni órákban már téliesnek mondható, 1-5 fok közötti csúcsértékeket mérhetünk.

Csípős reggelek, fagyos nappalok

Vasárnap fagyos reggelre ébredhetünk. A legalacsonyabb értékeket északon, északkeleten mérhetjük, ahol -5, -7, a fagyzugos helyeken akár -8, -10 fokig is süllyedhet a hőmérséklet, de az ország többi részén is 1, -3 fokot mutathatnak a hőmérők. A délelőtt folyamán főként a Dunántúlon kell további kisebb havazásra, hószállingózásra számítani. Másutt többnyire felhős, északon, északkeleten viszont napos idő ígérkezik. A keleti, északkeleti szél többfelé megélénkülhet. Hideg lesz a délután is, fagypont körüli maximumok várhatóak.

Hétfőn is folytatódik fagyos, téli idő. Kitisztul felettünk az égés legyengül a légmozgás, emiatt hajnalban nagy területen kell erős fagyokra számítani, a Dunántúlon helyenként ködfoltok is megjelenhetnek. -4, -10 fok között alakulhat a legalacsonyabb hőmérséklet, északon és délnyugaton lesz a leghidegebb a reggel. Napközben túlnyomóan napos, hideg időre készülhetünk -2, 3 fokos maximumokkal. Keddentovábbra is hideg, ugyanakkor csapadékosabb időre van kilátás, akár ónos eső is előfordulhat.

mindenegyben


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!