A testi higiénia szempontjából a fülekre is nagyon oda kell figyelni, hiszen nem annyira nehéz fülgyulladást szerezni, és ha egyszer ez kialakul, eléggé sok problémát eredményezhet, főként ha nem kezelik időben.

A fül-orr-gégészek szerint tilos az üzletekben kapható fültisztító pálcikák használata, mert hosszú távon ezzel többet lehet ártani, mint amennyit használna.

A következőkben arról lesz szó, hogy a fül által termelt váladék, ami képes feltartóztatni a beáramló kórokozókat, időnkét elszíneződhet. Attól függően, hogy milyen színű, különböző betegségeket jelezhet előre.

1. Szürkés fülzsír

Ha semmi tünetet nem észlelsz magadon, akkor nem kell aggódnod, mert a szürkés szín valószínűleg a füljáratba bejutó por miatt alakul ki, főként ha nagyvárosban élsz, ahol még a légszennyezettség is magas.

2. Vérnyomok a fülzsírban

Ez arra utalhat, hogy megsérült, netán átszakadt a dobhártyád, így keress fel minél előbb egy szakembert, mert a baktériumok bejutásával fennáll a halláskárosodás veszélye.

3. Barnás fülzsír

Ez a nagyfokú stressz jele, amelyet jó pár hónapja érzel, és amely jelentősen megviseli a szervezetedet. Pihenj, lazíts, és sportolj, mert az az egyik legjobb stresszűző módszer.

4. Fekete fülzsír

Ha egyszer-kétszer ilyet tapasztalsz, nem kell aggódnod, de ha viszketni kezd a füled, akkor fordulj orvoshoz, mert gombás fertőzés állhat a háttérben.

5. Fehér fülzsír

Ez vitamin-, valamint vas- és rézhiányra utalhat, így gondoskodj ezen ásványi anyagok pótlásáról. Fogyassz babot, zabpelyhet, mert ezek az élelmiszerek sok rezet és vasat tartalmaznak.

6. Kellemetlen szagok

Ez a tünet valamilyen fertőzésre utalhat, amely a kellemetlen szagok mellett még zajok, zörejek gyakori hallásával is járhat. Ha ezt tapasztalod magadon, akkor fordulj orvoshoz.

7. Folyó fülzsír

Ha a fülzsír folyékonyabb állagú lesz, akkor ez a fertőzés kezdeti állapotának egyik jele. Jobb, ha bejelentkezel egy fül-orr-gégésznél.

8. Kiszáradt fül

Ha teljesen száraz a füljárat, az sem jó, mert így kevésbé tud a fül védekezni a kórokozókkal szemben, hiszen a fülzsír hiánya miatt a baktériumok, vírusok könnyebben bejuthatnak a hallójáratokba.filantropikum.com


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!