Komoly változás állt be január közepétől a jogosítványok megszerzése, illetve meghosszabbítása körül.


A krónikus betegek nehezebben juthatnak hozzá a jogosítványhoz: nem csak a háziorvostól a papírt, de labor és egyéb diagnosztikai leleteket is be kell mutatni. Így például nehezedik a dolga azoknak, akiket cukor-, szív- vagy idegrendszeri problémákkal kezelnek, avagy folyamatosan gyógyszert szednek - írja a Népszava.

- Az "ismeretlen okból átment a szembejövő sávba és frontálisan ütközött, lehajtott az árokba, fának csapódott" típusú balesetek kockázatának csökkentése a cél - magyarázta a lapnak az új szabályozás értelmét egy szakember.

Egyáltalán nem kaphat jogosítványt a vezető, ha van eszméletvesztéssel, rosszulléttel járó betegsége, vagy olyan kórban szenved, amely befolyásolhatja mozgásképességét. Például a súlyos szívritmus-zavarban szenvedőktől biztosan megtagadható a jogosítvány. Ezen felül a jogszabály több tucat olyan betegséget is felsorol, amelyek megléte esetén évenkénti szakorvosi felülvizsgálatot írnak elő. A hivatásos sofőröknek nem lehet meghosszabbítani a jogosítványukat, ha például beültetett szívritmus-szabályozó, vagy bármi egyéb, szívműködést segítő eszköz van a mellkasukban.

A jogszabály világosan megkülönbözteti azt az állapotot, amikor valaki még vezethet, és amikor ezt már nem teszi lehetővé az egészségi állapota - írja a lap.

A lap által megszólaltatott háziorvos szerint az új szabályok miatt a krónikus betegeknek hosszabb időt vehet majd igénybe, amíg jogosítványhoz jutnak, úgyhogy érdemes már a vezetői engedély lejárta előtt 1-2 hónappal a háziorvoshoz fordulni a szükséges beutalókért.

Ha valakinek azért van szüksége laborleletre vagy egyéb diagnosztikai leletre, mert meg akarja hosszabbítani a jogosítványát, annak fizetnie is kell. Az összeg változó, azonban általában több tízezer forinttal kell számolni.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!